Hoy he tenido un día nostálgico

La lectura diaria de la prensa nunca me había provocado tantas emociones como hoy. Será que tenía un día especialmente sensible y todo me afectaba más de la cuenta, pero sólo la portada de La Vanguardia me ha traído a la cabeza muchas horas de calle y manifestaciones y de hacerse coleguilla de los antisistema para que te pasen información. Sí, creo que esos titulares de «Girona tendrá problemas con la luz hasta después del verano» no vienen más que a reavivar otra vez el debate de la MAT… así que volveremos a tener otra etapa de manifestaciones en contra (pero yo ya no estaré allí para cubrirlas)

Sigo leyendo el mismo diario y, ya en la sección de economía, encuentro un titular que dice «La larga marcha de Caixa Girona» y que despierta mi interés. Empiezo a leer un tema que trata de ver quién, entre el empresariado gerundés, está a favor y quién en contra de la decisión de la entidad bancaria. El artículo está muy bien y tiene diversidad de opiniones: un repaso a todas las relaciones de mis años colaborando con Economía… Lo que me sorprende es como han cambiado las cosas y que ya no reconozco a los representantes de las patronales o los sindicatos. Eso, y que Comexi aparezca como la empresa representativa de Girona…

Aix! si, echo de menos un poco el periodismo de calle… Y buscando, buscando… ¡He encontrado la crónica de mi última manifestación! 11 de septiembre de 2007: «Más de 1.500 personas se manifiestan en Girona por una Catalunya independiente»

L. MARÍN, GIRONA Unes 1.500 persones -2.500 segons l´organització- van participar ahir en la manifestació convocada per la CUP i els Maulets de Girona per reivindicar la independència de Catalunya durant la seva Diada Nacional. Els actes van començar cap a les set de la tarda a la plaça de Catalunya amb diversos parlaments de diferents col·lectius sota un mateix lema: «Trenquem amb França i Espanya, amb la unitat popular construïm els Països Catalans».
Enmig de desitjos d´independència, de llibertat política i ideològica i d´homenatges a l´exsenador mort Lluís Maria Xirinacs -fins i tot van demanar un minut de silenci en el seu record-, també van transmetre la seva «voluntad» de construir una «Catalunya millor sense l´opressió i les cadenes que Espanya representa». Com a convidats aquest any hi havia el col·lectiu No a la Mat i el poble Amazig. Els primers representaven «la cura pel territori» i van demanar «la mobilització per evitar un atemptat contra el territori català», com ells consideren la línia d´alta tensió i els segons simbolitzaven la voluntat d´integrar els nouvinguts en la lluita «per una Catalunya lliure i plural, construïda pel poble».
Tots els parlaments van ser ovacionats pel públic present a la plaça fins que una de les presentadores va esmentar «el Rei Don Juan Carlos», que van començar a esbroncar i xiular. I és que els organitzadors van aprofitar l´acte d´ahir per informar que dijous que ve, dia de la visita del Rei a Girona, també hi haurà mobilitzacions.
Aquests futurs actes de protesta van ser recordats després també durant la manifestació que va començar poc després dels discursos. Amb crits com «Som una nació, autodeterminació», amb «Espanya anem enrere», «La llei d´estrangeria a la Reina Sofia» o «Fora Borbons», va arrencar la marxa fins a la cantonada del carrer Sant Francesc amb Jaume I. Allà, quatre encaputxats van pujar a una bastida i van desplegar una pancarta on es podia llegir, de nou, «Fora Borbons. Contra la visita del Rei». Acompanyant i animant els escaladors hi va haver molts crits d´euforia i algun petard.
A partir d´aquí, una marxa que havia començat «apagada», es va anar animant fins que va arribar al seu moment àlgid davant la subdelegació del Govern, a la qual van arribar després de diverses assegudes i molts altres crits «contra l´opressió». A l´edifici de Jaume I els esperaven dos furgons dels Mossos d´Esquadra i diversos agents antiavalots que pretenien evitar atacs contra la Subdelegació. La seva presència i la insistència de l´organització perquè la gent no s´aturés a davant no van servir de gaire i els insults a la policia autonòmica van proliferar. A més, la façana de la subdelegació va acabar, un any més, tacada de pintura.
El darrer incident va tenir lloc a l´avinguda Ramon Folch, just davant de Correus. Allà una senyora va sortir al balcó i va proferir un crit de «Viva España» que va ser contestat amb nombrosos insults per part dels assistents. A més, van cremar dos carrets de la compra amb al·legories de la MAT i del TAV i van tirar més coets.
A partir d´aquí la manifestació va continuar de manera més o menys pacífica fins a la plaça de Catalunya, on van tenir lloc els concerts.
A la nit, hi va haver el concert a la plaça de Catalunya amb l´actuació dels grups Aramateix i Net Flanders. Entre l´actuació dels dos grups hi va haver un acte polític. Es va llegir un manifest i la carta d´un empresonat per col·laboració amb ETA. Un grup d´encaputxats (tapats amb passamuntanyes o caretes) va pujar a l´escenari amb una pacarta reclamant la llibertat dels «presos polítics» amb la fotografia de cinc presos. Posteriorment, el grup va cremar dues banderes: una d´espanyola i una altra de França, davant l´aplaudiment dels assistents.
Unes 8.000 persones a Barcelona
A Barcelona, unes 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van participar ahir a la tarda en la tradicional manifestació independentista, en la qual es van escoltar consignes a favor de la independència de Catalunya i de les seleccions esportives catalanes.
Un any més, la marxa es va dividir en dos blocs: el dels convocats per ERC, que aquest any va aconseguir reunir menys simpatitzants que en altres ocasions, i el format per simpatitzants d’altres partits i col·lectius d’esquerra i independentistes, com EUiA, Maulets, Endavant o el PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional).

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s